Správna príprava kvasu

Správna príprava kvasu - aké ovocie použiť

Správna príprava kvasu je proces, ktorý sa je potrebné naučiť a rokmi zdokonaľovať. Na prípravu kvasu zásadne používame plastové a iné potravinárske kade určené na kvasenie. Všetky dôležité informácie o správnej príprave kvasu nájdete v tomto článku.  

Na správnu prípravu kvasu zásadne používame plastové a iné potravinárske kade určená na kvasenie. Nikdy nevykonávame kvasenie v plastových nádobách od rôznych chemikálií lepidiel a podobne.

Cisté, po použití umyté, zatvorené vekom s kvasnou rúrkou, aby pri kvasení vznikajúce plyny mohli z kade odchádzať a aby sa do kade nedostali mušky, ktoré kvas znehodnotia.

Príprava ovocia do kvasu

Na prípravu kvasu používame len zrelé až prezreté ovocie, umyté a odstopkované (slivky, hrušky, jablká, a pod.). Marhule a broskyňe môžeme odkôstkovať hneď alebo až po vykvasení pred pálením. Jablká a hrušky podrvíme (pošrotujeme). Dbáme, aby sa do kvasov nedostalo lístie, konáriky, tráva a iné nečistoty.

Takto pripravené ovocie naplníme do 2/3 objemu sudov. Zalejeme čistou pitnou vodou, môžeme pridať aj kvasinky a živnú soľ (hlavne keď kvasíme v jesennom období). Do hustejších kvasov je pridanie vody vysoko odporúčané, pretože kvasný proces prebieha lepšie v tekutých kvasoch. Kvas dobre premiešame a uzavrieme vekom s kvasnou zátkou, aby mohol unikať prebytočný kysličník uhličitý. Uzavretie je účinné aj voči preniknutiu rôznych mikroorganizmov, plesní a kvasných mušiek, ktoré by znehodnotili kvalitu kvasu a následne aj výsledného destilátu.  Nádobu s kvasom potom umiestnime do miestnosti bez výrazných výkyvov teplôt (od 15 do 20 oC).

Kvasný proces

  • Začiatok kvasenia
  • Búrlivé kvasenie
  • Ukončenie kvasenia
Správna príprava kvasu zo sliviek a iného ovocia
Príprava kvasu určená na pálenie

Letné ovocie kvasí od 3-6 týždňov a jesenné od 8-12 týždňov (závisí to od teploty).

Kvasný proces je ukončený keď prestane unikať kysličník uhličitý, má zdravú vôňu a šťava nie je sladká. Po ukončení kvasenia sudy vzduchotesne uzavrieme pokiaľ nemáme možnosť ich ihneď destilovať.

Na začiatku kvas dobre premiešame, ale počas kvasenia už do kvasu nezasahujeme.

Tags :
Share This :

Naposledy pridané